Sovinto-prosesseja kehitetään kansainvälisesti – erityisasiantuntijana Antti Pentikäinen

7.3.2019

Kirkon Ulkomaanavun entinen toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen on valittu Yhdysvalloissa sovintoprosesseja kehittävän yksikön johtoon ja tutkimusprofessoriksi George Masonin yliopistoon Washingtonissa. Helsingin Diakonissalaitos (HDL) lähtee sovintoprosesseja kehittävään hankkeeseen kumppaniksi.

Antti Pentikäinen on erityisasiantuntija kun Helsingin Diakonissalaitos lähtee sovintoprosesseja kehittävään hankkeeseen kumppaniksi

Kuva Anna Tervahartiala.

 

Diakonissalaitoksen erityisasiantuntijaksi on nimitetty Antti Pentikäinen. Pentikäinen tuo sovintoprosessien erityisasiantuntijuuden Diakonissalaitoksen käyttöön.

”Helsingin Diakonissalaitos on Suomen parhaita toimijoita ihmisten ja yhteisöjen toipumisen tukemisessa vaikeiden kokemuksien jälkeen. Heillä on siksi paljon annettavaa siihen, miten sovintoprosessien vaikuttavuutta voidaan kansainvälisesti tehostaa. Olen todella iloinen, että he ovat nähneet tämän tärkeäksi ja lähteneet mukaan”, kertoo Pentikäinen taustoja Diakonissalaitokselle siirtymisestä.

Pentikäinen ryhtyy Yhdysvalloissa johtamaan sovintoprosessien kehittämiseen keskittyvää yksikköä ja tutkimushanketta. ”YK:n päämääränä on lähes kaikkialla sovintoprosessin aikaansaaminen, mutta siltä puuttuu selkeä näkemys siitä, mitä tämä tarkoittaa ja miten siihen päästään. Haluamme koota avuksi sekä kansainvälisiä että paikallisia osaajia. Suomalaisilla toimijoilla on siinä samalla mahdollisuus ottaa vastuuta totuus- ja sovintoprosessien kehittämisestä ja tukemisesta. Toivon, että tästä tulee yksi Suomen rauhanvälityksen kärkiteemoja”, toteaa Pentikäinen.

”Tämä on varmaankin elämäni tärkein työtehtävä. Sovintoprosessit ovat ratkaisevan tärkeitä rauhan vakiinnuttamisessa ja väkivallan kierteen katkaisussa. Tällä hetkellä puolet rauhansopimuksista kaatuu ensimmäisen viiden vuoden aikana ja väkivalta ryöpsähtää uudelleen entistä pahempana”, kuvaa Pentikäinen uutta tehtäväänsä.

Sovintotyö tulee näkymään myös Suomessa

Sovintoprosessien kehittämistä pidetään George Masonin yliopistossa yhtenä kaikkein kiireellisimmistä aiheista, jossa tarvitaan sekä tutkimusta että uusien toimintamallien kehittämistä. ”Olemme innoissamme Antin osaamisesta ja olemme vakuuttuneita, että pystymme sen myötä tehostamaan sovintoprosesseja ja luomaan niiden kipeästi tarvitsemia tukirakenteita”, yliopiston dekaani Kevin Avruch toteaa.

Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström näkee, että sovintoprosessien kehittäminen sopii mainiosti Diakonissalaitoksen strategiaan kotimaassa ja kansainvälisesti.

”Olen iloinen, että saamme Antin osaamisen käyttöömme kansainvälisiin hankkeisiimme”, toimitusjohtaja Olli Holmström toteaa tuoreimmasta rekrytoinnista.

Holmströmin mukaan sovintotyö tulee näkymään myös Suomessa. Meillä on tässäkin maassa monia käsittelemättömiä asioita ja jännitteitä, jotka painavat ihmisten mieliä ja vaikeuttavat arkea. Tarvitsemme positiivisia muutosvoimia, joilla voimme lisätä ihmisten hyvinvointia.

”Kotimaassa Antti on ollut auttamassa mm. valtion ja saamelaisten sovintoprosessissa.  Diakonissalaitoksella on ­­­­hyvät valmiudet tarvittaessa auttaa esimerkiksi kehittämään psykososiaalista tukea ja vertaistuen koulutusta saamelaisten parissa, mitä diakonia-ammattikorkeakouluissa jo tehdäänkin. Haluamme myös herättää laajempaa keskustelua sovinnosta, ” Holmström kertoo Suomeen liittyvistä suunnitelmista.

Tästä Sovinto-hankkeen nettisivulle Sovinnon työ esillä YK:n turvallisuusneuvostossa

 


Antti Pentikäinen

  • Teologian maisteri, Helsingin yliopisto
  • Uskonnollisten ja perinteisten rauhanvälittäjien verkoston toiminnanjohtaja (2015–2018)
  • YK:n kansanmurhien ehkäisystä vastaavan apulaispääsihteerin neuvonantaja (2017-)
  • Pääministeri Juha Sipilän erityisedustaja pakolaiskriisissä sekä valtion ja saamelaisten neuvonantaja totuus- ja sovintoprosessin valmistelussa (2015–2019)
  • Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja (2004–2015)
  • CMI:n talous- ja hallintopäällikkö sekä Presidentti Ahtisaaren neuvonantaja (2000–2004)
  • Helsinki prosessin apulaispääsihteeri (2002–2004)
  • YK -liiton projektipäällikkö (1999–2000)
  • Euroopan opiskelijoiden puheenjohtaja (1999)
  • Suomen ylioppilaskuntien liiton kansainvälisten asioiden sihteeri (1996–1999)
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: