Hyvän kierre työyhteisössä

11.2.2022

Näin ystävänpäivän hujakoilla sitä pysähtyy pohtimaan, keitä ja miten elämänmatkalta tarttuukin mukaan tärkeitä ihmisiä; ystäviksi, kumppaneiksi, työkavereiksi. Toiset kulkevat rinnalla vain hetken matkaa, toiset tulevat elämääsi jäädäkseen, vaikka elämäntilanteet muuttuvat ja työpaikat vaihtuvat, pohtii  Diakonissalaitoksen hyvinvointipäällikkö Jenni Toivonen. Mitä moninaisempia ovat liemet, joista on yhdessä selvitty, sitä syvemmiksi suhteet helposti kehittyvät. Molemmin puolin luotetaan, arvostetaan ja ollaan melkein kuin kaksi vanhaa puuta Juha Tapion kappaleessa. Ihan parasta syntyy, kun tunne saadaan jaettua koko työporukkaan.

Vaaleahiuksinen nainen.

Lapsille usein opetetaan, ettei kaikkien luokkakaverien kanssa tarvitse olla bestis, mutta jokaiselle tulee olla reilu ja mukava kaveri. Sama periaate pätee myös työelämässä. Aamuinen huomenta, tai päivän aito kiitos ei ole keneltäkään pois, mutta merkitsee paljon, sillä huomaavaisuudella rakennetaan keskinäisen luottamuksen pieniä tärkeitä pilareita.  Suurin riski pienissä ystävällisissä sanoissa lienee se, että saatat saada ”samalla mitalla” takaisin tai hyvä lähtee kiertämään suusta suuhun eteenpäin.

Korona-aika on verottanut meidänkin työyhteisössämme vapaamuotoisia kohtaamisia, yhteisiä hetkiä sekä keskusteluja työn ulkopuolelta. Sitä, että tultaisiin tutuiksi ihminen ihmiselle. Kun ollaan päivittäin työssä isojen asioiden äärellä, oma työyhteisö on parhaimmillaan kuormitusta vähentävä arjen suola; ymmärtävä, turvallinen ja inhimillinen. Jokaiselle on hyvinvoinnin tueksi tarjolla myös matalan kynnyksen palveluja niin organisaation sisäisin osaajin kuin työterveydestä.  Mutta ihmisen perustarve kuulua porukkaan ja kokea yhteisöllisyyttä ei ole korona-aikana kadonnut mihinkään, päinvastoin. Voi jukra, sinä päivänä, kun työpaikalle joskus taas tullaan ilman maskeja, kun nähdään toistemme hymyt ja huoletkin, ei mikään korvaa kunnon naurun remakkaa porukalla tai työkaverin lohdullista halausta.

Työyhteisö – voimasanat positiivinen palaute ja kiitos

Näin ystävänpäivänä pyytäisinkin hetkeksi ajatuksissa pysähtymään, kenelle sinä annoit työpaikallasi viimeksi positiivista palautetta tai sanoit kiitos. Jos et muista, kokeile rohkeasti vaikka heti tänään. #sydänmukana

Työhyvinvoinnin uranuurtajaa Marja-Liisa Mankaa lainaten pari ilmaista vinkkiä ystävänpäivään:

  • Kirjoita itsellesi lyhyt kirje asioista, joissa olet onnistunut. Kiitä itseäsi niistä.
  • Anna positiivinen palaute toisten kuullen vähintään yhdelle työkaverillesi päivässä.
  • Kehu yksi työkaveri päivässä ”selän takana”.
  • Ystävänpäivänä kerro jollekin työkaverille, mikä mukava asia hänestä on jäänyt mieleesi.
  • Ystävänpäivänä kättele tai halaa jokainen työkaverisi.
  • Kirjoita pienille lapuille mukavia sanoja, jotka tosissasi haluat työkaverillesi osoittaa. Aloita: Minusta sinä olet niin…
  • Tee viikon päätteeksi mielessäsi tai vaikka ranskalaisilla viivoilla inventaario omista palautetoimistasi viikon aikana.

        (Marja-Liisa Manka, Stressikirja, Talentum 2015)

 

Kirjoittaja Jenni Toivonen työskentelee Diakonissalaitoksen konsernin hyvinvointipäällikkönä.

 

Lue myös Jennin blogi
Saako sinun työpaikallasi olla sellainen kuin on?

 

Uutiskirjeemme Viesti Diakonissalaitokselta on rohkea ja ajankohtainen. Tilaa tästä.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: