Tässä menee raja – laulu unelmien huomisesta

Teatteriesitys Tässä menee raja – laulu unelmien huomisesta -esitys juhlisti elokuussa 2017 Helsingin Diakonissalaitoksen taivalta heikoimman puolustajana. Valtaa ja rajoja pohtiva yhteisöllinen teatteriprosessi ja -esitys valittiin osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön strategista kokeilua kulttuurin ja taiteen vaikutuksista hyvinvointiin. Koko Diakonissalaitoksen Alppikadun kortteli erilaisine ihmiseen oli mukana tuotannossa.

Teatteriesitys Tässä menee raja levittäytyi Alppikadun korttelin alueelle.

 

”Tässä menee raja – laulu unelmien huomisesta” juhlisti Helsingin Diakonissalaitoksen 150-vuotista taivalta heikoimman puolustajana. Elokuussa vain kaksi kertaa esitetty esitys kysyi, kuka määrittelee paikkamme? Kenellä on oikeus puhua ja ketä kuunnellaan? Miksi on niin pelottavaa ottaa ohjat käsiinsä ja sanoa: Tässä menee raja! Teatteriesitys oli koko yhteisön tekemä yhdessä ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Diakonissalaitoksella järjestettyjen työpajojen, keskustelujen ja kirjoitustehtävien kautta ohjaaja Sirpa Riuttala etsi niin työntekijöiden kuin asiakkaiden tuntoja ja näkökulmia.

”Laitoksen asiakkaat – yhteiskunnan notkelmiin pudonneet – kokevat rajoja maailmaan ja siellä toimimiseen ihan perustilanteissa, miten heitä katsotaan ja kohdellaan kaupassa ja baarissa. Toisaalta Alppikadun korttelikin sisältää suljettuja ovia. Työntekijöiden tekemä rajaaminen on sitä samaa rajaamista, mitä olisi ollut asiakkaiden kannalta hyvä olla jo lapsena”, Riuttala kuvaa.

”Henkilökohtaiset ja yhteiskunnalliset rajat ovat näkyvissä kaikkialla. Rajojen vetäminen on myös Helsingin Diakonissalaitoksen hoidollisen kulttuurin tärkeimpiä perustoja. Rajojen asettaminen ja jatkuva uudelleenmäärittely kuuluvat toimivaan yhteisöön, eikä se ole koskaan helppoa. Yhteisön tekemä teatteri auttaa organisaation sisäisen ymmärryksen lisäämisessä sekä avaa ulkopuolisille näkökulmia HDL:n toimintaan ja kulttuureihin”, sanoo Diakonissalaitoksen silloinen kulttuuritoiminnan tuottaja Anssi Pirttineva.

Esityksessä yleisö sai kulkea vaikuttavan taiteellisen ja yhteiskunnallisen matkan, joka avasi uusia näkökulmia HDL:n toimintakulttuureihin, Diakonissalaitoksen korttelin eri tasoihin, kulttuureihin ja sen kiehtovaan historiaan.

Ohjaus ja konsepti: Sirpa Riuttala
Näyttämöllä: Diakonissalaitoksen asiakkaat ja työntekijät, Koiton Laulu, HOS Big Band, ylioppilasteatterilaisia, vapaaehtoisia.

 

Katso esityksen videokooste

Esityksen 5 min kooste

30.8.2017 pidetyn esityksen koko taltiointilinkki

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: