Yhdessä maahanmuuttajien digitaitoja vahvistamassa

27.7.2020

Keväällä 2020 oppilaitokset, viranomaiset ja järjestöt siirtyivät koronan aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi kertarysäyksellä nettiin. Myös maahanmuuttajien neuvontapalvelut sekä esimerkiksi suomen kielen kurssit siirtyivät etäyhteyksien päähän. Monet Vamos Vantaan Movat-hankkeen asiakkaat kaipasivat uuden arjen myötä digitaitojensa vahvistamista. Asiaa ryhdyttiin korjaamaan digikurssien avulla kesäkuussa kokoontumisrajoitusten höllentyessä.

Kolme naista tietokoneen ääressä.

Digikurssin vapaaehtoisena avustajana toiminut Amal Abo Fakher opastaa kurssilaisia tietokoneen käytössä.

STEAn rahoittama Movat-hanke keskittyi etsimään vantaalaisille maahanmuuttajille polkuja töihin ja koulutuksiin. Valmennusta annettiin korona-aikaan kasvokkaisten tapaamisten sijaan etäyhteyksillä. Toimintaa rajoitti se, ettei asiakkailla välttämättä ollut kotonaan etätapaamisiin sopivia laitteita tai taitoa esimerkiksi Skypen käyttämiseen. Kevään kokemuksista syntyi halu järjestää lyhyitä digitaitokursseja. Ensimmäinen neljän päivän kurssi järjestettiin Vamos Vantaalla kesäkuun alussa yhteistyössä Diakonissalaitoksen The Nice Work Projectin (ESR 2017-2020) kanssa. Ryhmään osallistujat löytyivät hankkeiden asiakkaista ja kurssi pidettiin selkosuomella Vamos Vantaan tiloissa Myyrmäessä.

Suomeen muuttaessa päätyy digitaaliseen maailmaan

Kesäkuun kurssista saatiin innostunutta palautetta. Pian etenkin Movatin arabiankieliset asiakkaat kyselivät, voisiko vastaavan kurssin järjestää uudelleen, jotta kaikki halukkaat pääsisivät mukaan. ”Itselläni on paljon arabiankielisiä asiakkaita, joiden suomen kielen taito on heikko, eivätkä he ole kotimaassaan käyttäneet tietokoneita. Halusimme, että tälle kurssille osallistumiselle olisi mahdollisimman matala kynnys: sen vuoksi tulkkaamme kaiken arabiaksi ja aloitamme tietokoneen käyttämisen aivan alkeista. Suomessa tietotekniikka on niin tärkeässä roolissa, että maahanmuuttajien digitaitoja kehittämällä vauhditetaan myös suomen kielen oppimista ja kotoutumista”, kertoo Movatin uravalmentaja Fardoos Helal.

Heinäkuussa järjestettyyn kolmen päivän digitaitopajaan osallistui lopulta viisi henkilöä. Pieni ryhmäkoko mahdollisti paitsi turvavälien pitämisen, myös hyvin henkilökohtaisen ohjaamisen. Kukaan ryhmään osallistuneista asiakkaista ei ollut käyttänyt tietokonetta kotimaassaan, vaan ensikosketus tietokoneeseen oli saatu Suomessa, useimmiten suomen kielen kurssilla. Eräs kurssin osallistujista oli aloittanut tietokoneen käytön vain kuukautta aiemmin, juuri kielikurssin myötä.

Ryhmäläiset pohtivat Suomen korkeaa digitaalisuuden astetta verrattuna moniin muihin maihin – kotimaassa asiat hoidettiin yhä pitkälti kasvotusten tai puhelimessa sähköisten palvelujen sijaan. Kurssille osallistunut Lahouaria Hamada kertoo oppineensa tietokoneen käyttöä Suomessa ammattiopinnoissa. Tulevaisuuden tavoitteet digitaitojen kanssa ovat myös selvät: ”Haluan oppia vielä paremmaksi tietokoneiden kanssa, koska siitä on apua työnhaussa”, kertoo Hamada.

Yhdessäoloa ja uusia taitoja

Kolmen kurssipäivän aikana opeteltiin perustoimintojen lisäksi tiedonhakua, sähköpostin käyttöä ja TEAMS-kokoukseen liittymistä. Lisäksi harjoiteltiin verkkopankkitunnuksilla tunnistautumista sekä jonkin verran Kelan sekä TE-toimiston sähköisten asiointipalvelujen käyttämistä. ”Olen oppinut kurssilla vuokra-asunnon hakemista netistä ja liitteiden lisäämistä sähköpostiin. Odotan oppivani vielä lisää esimerkiksi Kelan asiointipalvelun käyttämisestä”, kertoo eräs kurssille osallistunut asiakas. Digitaitojen vahvistumisen lisäksi kurssilaiset kiittelivät mahdollisuutta mukavaan yhdessäoloon ja tutustumiseen, ja päivän tapaamiset päättyivätkin usein yhteiseen rupatteluun teen ja ryhmäläisten tuomien leivonnaisten äärellä.

Movatin valmentajat Tiina Alanko ja Fardoos Helal suunnittelevat tulevalle syksylle myös laajemmin suomalaiseen työelämään perehdyttävää ryhmävalmennusta. Digikurssien saaman suosion ja niistä kerätyn hyvän palautteen vuoksi myös uudet tiiviskurssit ovat mahdollisia. Movat ottaa uusia valmennusasiakkaita mukaan toimintaan taas syksyllä.

Ota yhteyttä Vamos Vantaaseen!

 Movat-hankkeen STEA-rahoitus päättyi vuonna 2020. Vamos Vantaa pääsi jatkamaan toimintaansa testamenttilahjoituksen turvin. Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki, joten maahanmuuttajien intensiiviselle valmennukselle kohti työ- ja koulutuspolkuja tulee varmasti jatkossakin olemaan tarvetta.

Kirjoittaja Tiina Alanko työskentelee Vamos Vantaan valmentajana. 

Artikkelia on päivitetty maaliskuussa 2023.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: