”Vamos vaikutti merkittävästi uuden suunnan löytämiseen”

2.10.2018

Muutamia vuosia sitten Lassen elämäntilanne oli haastava.  Hänellä oli ollut lapsuudesta lähtien keskittymisvaikeuksia ja dysfasia, johon hän sai tukitoimia jo peruskoulussa.

Lasse valmistui lopulta toisen asteen oppilaitoksesta mutta valmistumisen jälkeen haasteina olivat työllistyminen sekä uusiutuneet masennus ja uupumus. Virallisesti Lasse oli työtön vaikka olikin sairas. Työttömyys pitkittyi ja tulevaisuus näytti toivottomalta.

Uusi suunta elämälle

Lasse pääsi kuntouttavaan työtoimintaan 27-vuotiaana ja löysi sen myötä myös Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksen valmennuksen Lahdessa.

”Huomasin työvoimatoimiston työntekijän pöydällä Vamoksen valmennuksen esitteen, innostuin jo esitteen perustealla toiminnasta ja siitä se sitten lähti. Aloin käydä yksilövalmennuksessa aluksi tiheämmin kerran viikossa ja ryhmävalmennuksessa kahdesti viikossa.”

Lasse jatkoi myös kuntouttavassa työtoiminnassa valmennuksen ohella. Tätä jatkui reilun vuoden ajan.

”Mielestäni ratkaiseva apu tilanteeseeni oli kuntouttavan työtoiminnan ja Vamoksen valmennuksen yhdistelmä. Vamoksen kautta sain kontakteja, tutustuin muihin, omanikäisiini nuoriin ja lisäksi Vamoksessa järjestettiin mielekästä toimintaa.”

Vamoksessa syntyneet kontaktit ovat jatkuneet ja syventyneet kaveruudeksi.

”Perustimme mm. roolipeliryhmän ja nyt olemme kokoontuneet jo noin vuoden ajan kahdeksan muun nuoren kanssa noin kerran viikossa tai joka toinen viikko.”

Lasse löysi polun töihin ja opintoihin Vamoksen avulla

Myöhemmin Vamoksen valmennuksen avulla Lasse aloitti työkokeilun, joka kesti 4 kk.

”Työkokeilun jälkeen pääsin palkkatuella töihin samalle työnantajalle kotihoidon tukiryhmään Lahden kaupungille kahdeksi kuukaudeksi ja sain vielä sen jälkeen oppisopimuspaikan puoleksi vuodeksi”, Lasse kertoo.

”Töihin pääsy merkityksellistä, sai rytmiä elämään ja kokemusta työelämästä, ihan 8 tunnin työpäiviä. Myöhemmin aloitin myös terapian, jossa käyn, tiivisti kahdesti viikossa. Myös terapiaan hakeutuminen ja sen aloittaminen ovat merkittävästi Vamoksen valmennuksen ansiota.”

Tällä hetkellä, 29-vuotiaana, Lasse opiskelee aikuisryhmässä lähihoitajaksi. Kehitysvamma-ala ja lasten parissa tehtävä työ kiinnostaa. Lassen tämänhetkinen elämäntilanne on vakaa ja tulevaisuus näyttää valoisalta, vaikka hän toteaa opintojen loppuun saattamisen hieman jännittävänkin.

”Valmistumisen jälkeen parin-kolmen vuoden päästä olisi mukava muuttaa vaikka maalle ja perustaa yhdessä terapeutti-äitini kanssa perhekoti. ”

Lassen haaveet ovat siis vallan konkreettisia ja kuten kenen tahansa nuoren miehen haaveet, valmistuminen ja työpaikan saaminen.

Lasse on huolissaan muista nuorista

Lasse nimeää huolensa syrjäytymisvaarassa olevien nuorten osalta olevan sen, että nuorisopuolta ja nuorten palveluita on ajettu alas. Häntä mietityttää muun muassa Vamoksen rahoituksen epävarmuus, kysehän on määräaikaisella rahoituksella tapahtuvasta toiminnasta.  Näitä toimintoja pitäisi Lassen mielestä lisätä, eikä poistaa.

”Nuorisoon pitäisi ottaa enemmän yhteyttä ja kannustaa heitä osaksi yhteiskuntaa, että ei vaan jää siihen tilanteeseen kiinni vaan pääsisi eteenpäin. Sosiaalisen median käyttöä pitäisi lisätä nuorisoalalla. Discord ja muut kanavat, jossa nuoret jo ovat, olisi hyvä saada käyttöön.” 


Syy elää -joulukampanja nuorten hyväksi

Suomessa on kymmeniä tuhansia nuoria, jotka ovat jääneet syrjään koulu- ja työelämästä. Usein he kamppailevat esimerkiksi yksinäisyyden, mielenterveysongelmien, rahapulmien tai päihteiden kanssa.

Kun ongelmia kasautuu liikaa nuoren harteille eikä tämä saa tarvitsemaansa apua, tilanne on vakava. Tulevaisuus näyttää pimeältä ja syy elää katoaa. 

Helsingin Diakonissalaitoksen Syy elää -joulukampanja kannustaa auttamaan nuoria konkreettisesti. Tee lahjoitus yksityishenkilönä tai yrityksenä. Jo yksikin tapaaminen turvallisen aikuisen kanssa voi muuttaa nuoren elämän suunnan. #syyelää

Lahjoita

20€

Ensimmäinen tapaaminen turvallisen aikuisen kanssa.

Lahjoita

30€

Osallistuminen säännölliseen vertaistukiryhmään.

Lahjoita

50€

5 nuorta saa itseluottamusta uudesta harrastuksesta.

Lahjoita

  1. Valitse summa
  2. Syötä yhteystietosi
  3. Valitse maksutapa
  4. Kiitos lahjoituksestasi

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit