Agenda Art 2030 Diakonissalaitoksen kirkossa

20.10.2020

Töölönlahden ympäristössä oli esillä 19.-25.10.2020 teossarja Agenda Art 2030. Yksi sarjan seitsemästätoista teoksesta oli tekstiilitaiteilijoiden Minna Impiö ja Mari Martikainen You and I general store, johon saattoi tutustua Diakonissalaitoksen kirkossa.

You and I general store on puuvillalangasta virkatuista paloista koostuva installaatio. Paloja on yli 5000 ja ne on virkattu Keniassa, Karinde-kylän naisten self-help ryhmässä. Diakonissalaitoksen kirkko onkin oivallinen paikka teokselle, jonka teema on kollektiivinen muisti ja naiseus – olihan Diakonissalaitos alkujaan naisten talo; naisten sairaala ja koulutuspaikka.

Agenda Art 2030 teossarjan yksi taideteos on tehty virkatuista paloista.

Kuva Uupi Tirronen.

Punaisen eri sävyistä koostuva teos on kokemuksellinen tila, jota ympäröi äänimaisema. Se välittää muiden Agenda Art 2030 teosten tavoin sanomaa kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteista. Tässä teoksessa tavoitteet ovat:

1
Poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.
> Käsityöt ovat tärkeä tulonlähde syrjäisellä maaseudulla, jossa pääelinkeino on maanviljelys.

5
Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja    mahdollisuuksia.
> Naisten perustamalla ryhmätoiminnalla on sosiaalisesti merkittävä rooli kylälle.  Ryhmät ovat myös säästöryhmiä, joista on mahdollista lainata rahaa tarpeen vaatiessa.

15
Suojella maaekosysteemejä, palauttaa niitä ennalleen ja edistää niiden kestävää käyttöä; edistää metsien kestävää käyttöä; taistella aavikoitumista vastaan; pysäyttää maaperän köyhtyminen ja luonnon monimuotoisuuden häviäminen.
> Teokseen kuuluu pienimuotoinen metsitysprojekti, jossa Machakoksen alueen naisille Keniassa lahjoitetaan puuntaimia.

Agenda Art 2030 koko ohjelma

 

Artikkeli julkaistiin lokakuussa 2020. Tekstiä on päivitetty helmikuussa 2021.

Diakonissalaitoksen Kymppi-hanke

Diakonissalaitos ja tekstiilitaiteilijoiden Minna Impiö ja Mari Martikainen yritys Mifuko Oy ovat tehneet yhteistyötä laitoksen Kymppi-hankkeessa. Sen tavoitteena on sitouttaa suomalaiset, kehittyvissä maissa toimivat yritykset toimimaan eriarvoisuuden vähentämiseksi. Hanke pyrkii osoittamaan, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja kaikkien ihmisten yhdenvertainen kohtelu voivat olla yrityksen menestystekijöitä. Eriarvoisuuden vähentäminen on YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda2030:n kymmenes tavoite.

Kymppi-hankkeesta lisää tästä linkistä
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: